Sogneeftermiddage

Sogneeftermiddagene i Stengård Kirke er åbne for alle – også med teleslynge.
Der er gratis adgang.  


 

SOGNEEFTERMIDDAG


Onsdag den 20. februar 2019 kl. 14 ved historiker Carsten Egø Nielsen
Pigerne på Sprogø

Christian Keller, overlæge ved De Kellerske Anstalter, oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961. Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov. Allerede i 1911 havde Keller fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø.
 
Vi skal høre historien om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne, fx om en pige, hvor lægen i ansøgningen om at komme til Sprogø bl.a. skrev: "Forældrene har forsøgt at sende hende ud at tjene, men hun kan slet ikke udføre noget Arbejde på egen hånd ... De senere År har hun haft stærke erotiske Tilbøjeligheder så Forældrene må passe på hende både Dag og Nat".
Men vi skal også høre om baggrunden for anstalten og om hverdagen for beboerne samt om lukningen i 1961. Foredraget er ledsaget af mange samtidige og nutidige billeder.
 
Foredragsholderen er uddannet historiker fra Odense Universitet og har siden 2004 beskæftiget sig med lokalhistorien i Vestsjælland og med historien om De Dansk Vestindiske Øer. Han har skrevet talrige lokalhistoriske artikler og er forfatter til afsnittet om perioden 1914-2013 i Slagelse bys historie, der udkom december 2013. Endvidere udgav han i 2014 en bog om Slagelse under besættelsen.

SOGNEEFTERMIDDAG

Højskolesang - med saft og kraft
Sogneeftermiddag den 13. marts kl. 14.00

Ved Helge Teglgård

Det levende ord – den gode melodi. Højskolesangene er fulde af saft og kraft. Hvad skyldes det, når vi siger: "Det var en god sang"? Vi skal helt ind i maskinrummet og undersøge både det digteriske og musikalske håndværk i sangene. Vi har nemlig en række behjertede forfattere, som indfanger de væsentlige ting i livet: tro og tvivl, glæde og sorg, naturen og det kosmiske. Og vi har nogle åndsbeslægtede komponi-ster, som kan videregive essentielle følelser i enkle og præcise toner. I 2019 er det særligt spændende at tale om de gode sange; netop nu arbejder et udvalg på den kommende 19. udgave af højskolesangbogen til udgivelse i november 2020.
Med masser af levende eksempler.